Klar til AI-forordningen? Fra overholdelse til ansvarlig implementering

Klar til AI-forordningen? Fra overholdelse til ansvarlig implementering

Med dette kursus får du den nødvendige AI-forståelse (AI literacy) i overensstemmelse med kravene i EU's AI forordning. Samtidig får du værktøjer til at sikre en ansvarlig implementering af AI i organisationen.


Med kurset får du en grundlæggende forståelse af AI-teknologien, dens juridiske rammer, etiske overvejelser, samt risikovurdering og dokumentationskrav, som er nødvendige i organisationer, der udvikler, implementerer eller bruger AI-systemer.

Du får desuden konkrete metoder til hvordan kunstig intelligens indføres ansvarligt i din organisation, så der sikres meningsfuld og værdigivende AI-anvendelse, både i egen organisation og for jeres kunder, borgere og brugere. 

Ved afslutning af kurset modtager du et certifikat fra ITU, der beskriver kursets læringsmål og dokumenterer, at I har opnået de nødvendige kompetencer til at arbejde i overensstemmelse med AI-forordningen.

 

Med kurset får du:

  • en klar forståelse af kravene i EU's AI forordning, herunder fokus på datasikkerhed, anonymisering og compliance med lovgivningen. Dette vil styrke din evne til at sikre, at organisationens AI-praksis overholder gældende regler. 
  • evnen til at navigere i de komplekse etiske spørgsmål omkring fairness, gennemsigtighed og anti-diskrimination, så du kan tage informerede beslutninger om AI’s anvendelse.
  • en helhedsorienteret forståelse af AI-teknologi og dens anvendelsesmuligheder i organisationer. 
  • indsigt i, hvordan AI kan bruges til at løse konkrete udfordringer, og hvilke rammer der skal være på plads for at sikre en ansvarlig og effektiv implementering. 

Efter deltagelse i dette kursus vil du opnå en helhedsorienteret forståelse af AI-teknologi og dens anvendelsesmuligheder i organisationer.

Du vil få indsigt i, hvordan AI kan bruges til at løse konkrete udfordringer, og hvilke rammer der skal være på plads for at sikre en ansvarlig og effektiv implementering.

 
 
 

Om kurset:

Kurset afholdes I løbet af kursusdagen kommer du igennem følgende emner: 

Forståelse af AI’s Grundprincipper 

  • algoritmer, maskinlæring og dataanvendelse/ forskellige typer AI-systemer, såsom regelbaserede systemer, maskinlæringsmodeller og neurale netværk. / AI’s grænser og muligheder, og hvornår AI-løsninger er hensigtsmæssige at anvende.

Kendskab til juridiske aspekter 

  • De centrale krav i EU’s AI Act, herunder fokus på sikkerhed, pålidelighed og brugervenlighed / datasikkerhedsregler og privatlivsbeskyttelse, især GDPR, anonymisering og ansvarlig databehandling.

Etiske aspekter

  • Etiske overvejelser ved brug af AI, herunder principperne for fairness, gennemsigtighed og anti-diskrimination.

Risikovurdering, forklarlig AI og transparens 

  • Potentielle risici ved AI-systemer, fx bias, fejlfortolkninger og utilsigtede konsekvenser. / “high-risk” AI, og hvilke krav der stilles til højrisikosystemer under EU AI Act. / overvågning og dokumentation af AI-systemers præstationer og konsekvenser / ’forklarlig AI’, herunder evnen til at forklare AI-beslutningsprocesser, især i sager med afgørende betydning for individer. / AI-relaterede rapporter, der adresserer både anvendelse og risici, internt og eksternt.

Løbende organisatorisk opkvalificering og dokumentation af AI-Kompetencer 

  • Behovet for løbende uddannelse og træning inden for AI og hvordan dette kan implementeres gennem kurser, workshops og certificeringer i en organisatorisk sammenhæng. / Dokumentation af medarbejdernes AI-kompetencer, herunder hvordan man kan føre løbende evidens for træning og kompetenceudvikling samt organisatoriske forandringer.
Kurser er for alle der skal leve op til AI forordningen. Dvs. beslutningstagere, teknikere, juridiske og etiske eksperter samt offentlige og private organisationer, der arbejder med eller påvirkes af AI, og som har behov for forståelse af de juridiske, etiske og tekniske krav for ansvarlig implementering af AI.

Tid og sted
Se datoer for næste kursusforløb i faktaboksen øverst på siden. Kurset afholdes på IT-Universitetet, Rued Langgardsvej 7.

Adgangskrav
Der er ingen adgangskrav.

Detaljer
Kurset foregår på dansk. Kurset udløser ikke ECTS-point og knytter sig ikke til IT-Universitetets øvrige uddannelser. Der er ingen eksamen, men alle deltagere får et kursusbevis, når kurset er gennemført. Alle deltagere skal selv medbringe en computer. Denne computer behøver ikke at være særlig ny, kraftig eller af en bestemt type (Windows, Mac og Linux er alle ok).
 
Deltagerbetaling
Kurset koster 6.100 kr. inkl. forplejning. Prisen er eksklusiv moms.
 
Begrænset antal pladser
Der er et begrænset antal pladser på kurset. Pladserne bliver fordelt efter først-til-mølle-princippet.
Der er gode muligheder for at søge økonomisk støtte til efteruddannelse. Erfaringsmæssigt kan der søges op til 50.000 pr. semester afhængig af fonden. Fondene nævnt nedenfor har meget forskellige rammer, ansøgningsdeadlines, særpuljer og ansøgningsprocedurer. Derfor anbefaler vi, at du i meget god tid kontakter fondene for specifik vejledning.
 
Hos nogle fonde er det i praksis din leder, der indsender din ansøgning i fondenes digitale ansøgningssystem. Vi anbefaler, at du og din leder forbereder jer grundigt inden, da der er meget stor søgning på fondsmidlerne. Tildeles der efter ”først til mølle” kan selv de største puljer være tildelt allerede en 20-30 minutter efter ansøgningsportalen er åbnet.

Følgende legater er der bl.a. mulighed for at søge. Bemærk, at de opdateres løbende.

På en række af kurserne under ITU Professional Courses kan du desuden søge om gratis deltagelse via finanskompetencepulje.dk. Bemærk, du skal være ansat i en virksomhed, der er omfattet af overenskomsten mellem Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbunde.

Kontakt underviser

Har du spørgsmål vedrørende kursusindholdet er du velkommen til at kursets underviser:

Louise Harder Fischer

E: louf@itu.dk

 

Kontakt ITU Professional Courses

Har du praktiske spørgsmål vedrørende tilmelding, kursusafholdelse, interesseliste og lignende så kontakt os på:

itupc@itu.dk
 
For yderligere kontaktmuligheder klik her.



Underviser: Louise Harder Fischer

CV

  • Lektor ved Institut for Business IT, IT-Universitetet (2022 -)
  • Adjunkt ved IT-Universitetet (2019 - 2022)
  • Linjeleder af MSc Digital Innovation & Management (DIM), IT-Universitetet
  • Medlem af Rådet for SMV:Digital (2023 -)
  • Ekstern lektor ved CBS (2008 -)
  • Adjunkt ved CBS (2018 - 2019)
  • Adjunkt ved IT-Universitetet (2019 - 2022)
  • Ekstern lektor ved Roskilde Universitet (2017 - 2018)
  • Gæstelektor ved DMTX (2009 - 2018)
Louise Harder Fischer er ph.d. og lektor ved IT-Universitetet i København, hvor hun også er programleder for kandidatuddannelsen i Digital Innovation & Management. Hendes forskning fokuserer på sociotekniske forandringer, især i forbindelse med kunstig intelligens og digitalt arbejde. 

Louise er dybt engageret i at forstå, hvordan AI påvirker arbejdsprocesser og vidensarbejde, samt hvordan man kan sikre en ansvarlig og bæredygtig integration af AI i organisationer. 

Hun har udviklet metoder, der hjælper med at balancere teknologi med trivsel og meningsfuldhed på arbejdspladsen og deltager aktivt i både akademiske og professionelle netværk samt som oplægsholder og debattør i mange forskellige sammenhænge. 

Underviser: Charlotte Bagger Tranberg

CV

  • Ekstern lektor ved IT-Universitetet
  • Center for AI Ethics - Medlem af komiteen ved Syddansk Universitet
  • CEO og stifter af Lex Futura
  • Leder af Digital Compliance ved Cookie Information
  • Partner i Bech-Brunn
  • Medlem af Advisory Board, Center for Ret & Digitaliseringen
  • Bestyrelsesmedlem ved Dansk forum for IT-ret
  • Lektor ved Aalborg Universitet
  • Næstformand i Rådet for Større IT-sikkerhed
  • Ekstern lektor ved Aarhus Universitet 

Charlotte Bagger Tranberg er en pioner inden for databeskyttelse i Danmark og Norden med over 20 års erfaring. Hun grundlagde konsulentvirksomheden Lex Futura i 2023, som fokuserer på digital compliance.

Charlotte er kendt for sin dybe faglighed og unikke teknologi-forståelse, der gør hende i stand til at se muligheder i teknologien og formidle komplekse emner på alle niveauer i en organisation. Hun har en bred karrierebaggrund fra advokatbranchen, konsulentbranchen og universitetsverdenen, og har skrevet flere bøger og artikler om databeskyttelse.

Charlotte blev i 2022 udpeget til Women in Data af Global Data Review og er medlem af bestyrelsen i Dansk Forening for Persondataret. 

Underviser: Anne Brink Pedersen

CV

  • Partner i Bridge Consulting 2024-
  • IST Danmark: Administrerende direktør og medlem af koncernledelsen IST Group (2018-2024)
  • Medlem af DI’s udvalg for Offentlig digitalisering og IT politik (2018-2024)
  • Ekstern oplægsholder på Syddansk Universitet (2018)
  • Undervisningsministeriet: Kontorchef i center for udgående kvalitetsarbejde (2017-2018)
  • Undervisningsministeriet. Ledende ministersekretær (2015-2017)
  • Undervisningsministeriet (2012-2015) Fuldmægtig

 

Anne er Partner i Bridge Consulting, hvor hun til daglig rådgiver offentlige og private institutioner og ledere om IT, digitalisering og digital modenhed.

I hendes daglige virke er hun i kontakt med ledere og medarbejdere på tværs af sektorer, som arbejder med digitalisering, eller som ønsker at blive klogere på, hvordan de udnytter mulighederne ved fx AI.

Som tidligere administrerende direktør for IT-virksomheden IST Danmark, som er den største private leverandør af IT-systemer og data til dagtilbuds- og undervisningsområdet i
Danmark, har hun konkrete erfaringer med, som hun drager nytte af både i sin rådgivning og undervisning.
 
Derudover er hun drevet af en passion for data samt at udnytte de muligheder, som teknologien giver os.