ITU startups: Billy
Frustration kan drive en mand til meget. I tilfældet Toke Kruse førte det til udviklingen af et nemt og tidsbesparende regnskabsprogram og det succesfulde firma Billy.
Iværksætteristartupssoftware
Skrevet 8. januar 2014 10:43 af Vibeke Arildsen
Billy blev skabt ud af egen nød. Stifter Toke Kruse havde været stort set lykkelig iværksætter i flere år, men følte han brugte dyrebar tid på den kedeligste del af det hele: Bogholderiet. Det var forvirrende, det var grimt, og det slugte alt for meget tid.
Så Toke spændte iværksættermusklen og udviklede sammen med sin forretningspartner Sebastian Seilund et regnskabsprogram, der var hverken forvirrende, grimt eller en tidsrøver. Det var faktisk det præcis modsatte.
Programmet blev til en virksomhed, de kalder Billy, og det stod hurtigt klart, at Toke ikke var den eneste iværksætter, der blev frustreret af regnskaberne. I dag er 16.000 mennesker verden over væsentligt mindre frustrerede, og successen gjorde, at firmaet i 2012 flyttede fra København til iværksættermekkaet San Francisco med drømmen om at overtage Amerika.
Hvad fik jer til at starte egen virksomhed?
"Trangen til at udvikle dit eget, og komme derhen hvor succes udelukkende afhænger af din egen indsats og dine egne begrænsninger. Personligt har jeg altid haft stort behov for frihed - et sted hvor jeg forfølger mine egne idéer og giver 110%. Grunden til at jeg startede Billy med Sebastian var, at der ikke fandtes et nemt, brugervenligt regnskabsprogram. Jeg var del af min egen målgruppe, og det har været en stor fordel hele vejen igennem."
Hvad er den største udfordring, I har mødt som iværksættere?
"Penge! I Danmark har vi ikke kunne låne penge på fair vilkår. Investorerne har krævet for stor en bid af kagen, og de har heller ikke haft en international profil, vi kunne tage med til USA."
Hvordan har din tid på ITU klædt dig på til opgaven?
"ITU har givet mig både viden om it-lovgivning og projektlederværktøjer, der har hjulpet med at koordinere det store projekt et regnskabssystem er. Derudover er jeg også blevet introduceret til marketingværktøjer, som jeg har brugt i forbindelse med Billy."
Hvad er ITU's største styrke i forhold til iværksætteri - de studerende, underviserne eller miljøet?
"En kombination af det meget åbne og fleksible system, der tillader dig at kombinere dine fag selv, og det at være sammen med andre, der tænker praktisk og ikke udelukkende teoretisk."
Hvad er vi gode til på ITU?
"ITU har gjort en forskel for os, fordi I tilbyder både teori og praksis. Den kombination er unik."
Hvordan kan ITU blive bedre til at støtte iværksættere?
"Selvom jeg har været gæsteforlæser på ITU en enkelt gang, så synes jeg, I kunne få mere ud af en som mig. For det er jo for det meste sjovere at høre om det virkelige liv, og hvad du kan opnå med dine nye værktøjer, end det er bare at stå med en værktøjskasse, den dag du er færdig."
Hvad er dit bedste råd til de, der overvejer at starte egen virksomhed?
"Gør det! Hvis du har en god idé og den viden, det kræver at løfte den. Derudover skal du lære at fokusere, og selvom du skal være ambitiøs, skal du også kunne forstå kernen af det problem, du vil løse, for at undgå, at din løsning bliver for kompliceret eller for vidtrækkende."
Hvor ser du Billy om fem, 10 eller 20 år?
"Om fem år er Billy i USA større end den danske afdeling. Vi vil have mere end 100.000 brugere, og vi har etableret et velkørende firma, der kontinuerligt udvikler nye it-produkter inden for regnskab og revision. Som verden omkring os ændrer sig, vil vi hele tiden få muligheder for at tage Billy i nye retninger."