Demokrati-konference: Hvad er en velinformeret borger i Facebook-æraen?
I dag har digitale teknologier stor indflydelse på borgernes muligheder for at holde sig informerede. Demokratisk deltagelse i den digitale tidsalder er til debat på IT-Universitetet den 25. november.
Institut for Digital DesignUddannelseEventsdemokratisociale medier
Skrevet 10. november 2016 11:44 af Vibeke Arildsen
En af demokratiets grundsten er, at borgerne følger med i samfundsudviklingen og diskuterer aktuelle spørgsmål med hinanden. Men hvad vil det egentlig sige at være velinformeret i 2016, hvor digitale og sociale medier gør, at vi får information fra vidt forskellige kilder? På konferencen The Informed Citizen in Digital Society, som afholdes på IT-Universitetet fredag den 25. november, sættes de moderne teknologiers rolle i demokratiet til diskussion.
”I dag er der information alle steder, men spørgsmålet er, om det gør os til oplyste borgere – og hvad det overhovedet vil sige at være velinformeret. I kølvandet på det amerikanske præsidentvalg argumenterer mange for, at Trump-vælgerne ikke var tilstrækkeligt informerede, men afgav deres stemmer på baggrund af personlige følelser. Hvis det er tilfældet, er det måske nødvendigt at gentænke idealet om den velinformerede borger”, siger Martina Mahnke, videnskabelig assistent og tovholder på konferencen.
”Vi vil blandt andet sætte fokus på, hvordan det enorme informationsflow, digitaliseringen af kontakten til det offentlige system, og bekymringer omkring datasikkerhed påvirker borgernes muligheder for at deltage aktivt i den demokratiske proces”, fortsætter hun.
Paneldebat og workshops
Konferencen er åben for alle demokrati-interesserede og skydes i gang med en paneldebat mellem Rolf Bjerre fra Alternativet, Henrik Dahl fra Liberal Alliance, Ingrid Ank fra Grundtvigsk Forum og Gitte Stald, lektor på IT-Universitetet. De vil blandt andet diskutere, hvordan de sociale medier påvirker mulighederne for at holde sig informeret, og om det at være informeret er den enkeltes eget ansvar.
Efter paneldebatten følger en række workshops med fokus på blandt andet EU’s kommende persondataforordning, sociale medier og meningsmålingers betydning for demokratiet.
Konferencen er arrangeret af studerende på kurset Digital Democratic Citizenship på ITU, som udforsker forholdet mellem teknologi, demokrati og samfund.
Program
Kl. 13-14: Paneldebat (livestreames her)
Kl. 14-16: Workshops og opsamling
Kl. 16: Fredagsbar og hygge
Læs mere om konferencen og se et detaljeret program.
Martina Mahnke, videnskabelig assistent, email mamah@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk