Professor Steffen Dalsgaard vinder stort legat til forskningsprojekt om grøn it
Professor ved Business IT på IT-Universitetet i København Steffen Dalsgaard har netop modtaget det Europæiske Forskningsråds Consolidator Grant på næsten 15 millioner kroner til et femårigt, globalt forskningsprojekt, der går kritisk til grønne it-løsninger.
Steffen DalsgaardInstitut for Business ITForskningClimate ITdigitaliseringgrøn itinnovation
Skrevet 17. marts 2022 08:16 af Theis Duelund Jensen
Klimaforandringer er pt. den største trussel mod menneskeheden, men på globalt plan hersker der stor uenighed om, hvordan krisen skal takles. Flere lande, industrier og virksomheder argumenterer for såkaldt decoupling – ideen om at afkoble økonomisk vækst fra miljøskadelig praksis – for at minimere udledninger uden, at det sker på bekostning af økonomisk vækst i samfundet. De fleste fortalere for decoupling ser it-løsninger som nøglen til succes, men ifølge professor Steffen Dalsgaard fra IT-Universitetet i København, så er it-løsninger ofte med til at skabe nye problemer – for klimaet såvel som for mennesker.
”Man taler ofte om teknologisk innovation i højttravende vendinger, når det handler om at løse klimaproblemer,” siger Steffen Dalsgaard, der leder forskningsprojektet Decoupling IT? A Global Comparative Ethnography of the Role of IT in the Mitigation of the Climate Crisis, som tager en kritisk tilgang til grønne it-løsninger. Steffen Dalsgaard har netop modtaget det Europæiske Forskningsråds Consolidator Grant på næsten 15 millioner kroner, der skal finansiere forskningsprojektet over de næste fem år.
”Hvordan vurderer man grønne it-løsningers succes, og hvordan sikrer man, at de overhovedet virker efter hensigten? Bevillingen fra det Europæiske Forskningsråd giver os mulighed for at give projektet et globalt perspektiv. Vi stiller skarpt på fem lande – Kenya, Bangladesh, Brasilien, Kina og Island – hvor man har arbejdet med at løse stedspecifikke klimaproblemer med it-løsninger,” siger Steffen Dalsgaard.
Han håber, at projektet kan kaste lys over, hvordan forskellige klimaproblemer – tørke, skovhugst, oversvømmelser, luftforurening, og smeltevand fra gletsjere – driver teknologisk innovation. ”I Kenya, hvor tørke er et stort problem, har man i årevis arbejdet på at lave mekaniske brønde. Inden for de sidste år er brøndene blevet digitale, men virker de rent faktisk efter hensigten, og er de med til at dæmme op for klimaproblemer, eller behandler de bare symptomerne?” siger Steffen Dalsgaard.
Projektet tilgår decoupling fra et sociokulturelt perspektiv for at undersøge forudsætningerne for at skabe forandring i krydsfeltet mellem it, klimaproblemer og markedsøkonomi. Steffen Dalsgaard og hans kolleger er især optagede af etnografiske undersøgelser af måden it-specialister og -virksomheder iscenesætter klimaproblemer som noget, der kræver it-løsninger, og hvordan grønne it-løsninger faktisk implementeres.
Udover Steffen Dalsgaard består Decoupling IT-projektet af lektor Cancan Wang, lektor James Maguire samt adjunkt Priscila Santos da Costa og ph.d-studerende Hasib Ahsan alle fra ITU. Projektet er også skabt sammen med eksterne bidragsydere.
”Det er en ære at modtage et Consolidator Grant fra det Europæiske Forskningsråd, og jeg tror ikke helt, det er gået op for mig endnu,” siger Steffen Dalsgaard. ”Det er en anerkendelse af vores arbejde, og vi ser frem til at fortsætte projektet.”
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) er det første tværeuropæiske bevillingsorgan, der støtter grundforskning. Find mere information her.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk