ETHOS Lab på ITU inviterer flere stemmer ind i it-verdenen
ETHOS Lab er et forskningsfællesskab på ITU, der bygger på feministiske værdier og sætter fokus på at bringe mangfoldighed, diversitet og inklusion ind i tech-branchen og på ITU. ETHOS Lab har netop afviklet eventet Feminist Futures Copenhagen Hachathon, der søgte at reclaime hackatonformatet gennem feministiske værdier og at invitere nye stemmer ind i samtalen om it og teknologi.
EventsForskningOm ITU
Skrevet 8. juni 2023 11:22
Hvis man tror, at ETHOS Lab på ITU er navngivet efter det gamle retoriske fagbegreb på oldgræsk, så tager man fejl. ETHOS Lab står for Experimental Techno-Humanities & Organizational Services, og forskningsfællesskabets værdier, projekter og events er både innovative og inkluderende.
ETHOS Lab er et forskningsfællesskab på ITU, hvor medlemmerne anvender kritiske feministiske metoder til at undersøge nye måder at forske i krydsfeltet mellem it og samfund. De fleste af forskerne beskæftiger sig med såkaldte Science and Technology Studies, der kombinerer studier af it og teknologi med antropologi, sociologi, filosofi og historie. ETHOS Labs forskere undersøger blandt andet, hvordan mennesker interagerer med teknologi, og hvordan teknologi er en del af menneskers liv og sociale relationer. Vigtigst af alt; så deler forskerne et mål om at bringe diversitet, lighed og mangfoldighed ind i tech-branchen og på ITU.
”Der findes mange former for feminisme, men vores definition af feminisme tager udgangspunkt i politisk, social og økonomisk ligeværdighed mellem alle mennesker. Når vi taler om feministiske værdier, så mener vi antiracisme, afkolonisering og retfærdighed for alle mennesker med enhver baggrund. I ETHOS Lab forsøger vi at inkorporere feministiske værdier i vores forskningsprojekter og undervisning fx ved at sætte spørgsmålstegn ved magtstrukturer og ved at udfordre status quo,” forklarer Henriette Friis, der er Lab Manager i ETHOS Lab på ITU.
Forskerne i ETHOS Lab bidrager også med at understøtte undervisningen på ITU blandt andet på kurset Navigating Complexity på kandidaten i Digital Innovation & Management. ”I ETHOS Lab går vi op i, at alle skal føle sig velkomne og repræsenterede på ITU. Derudover synes vi, det er vigtigt, at ITUs bachelorer og kandidater er fra en bred demografi. En bred repræsentation af mennesker medvirker til at den teknologi, vi skaber og sender ud i verden, favner og støtter den brede befolkning,” siger Henriette Friis.
Feministisk hackathon, der reclaimer hackathon-formatet
Med Henriette Friis i spidsen har ETHOS Lab for nyligt afviklet eventet Feminist Futures Copenhagen Hachathon. Arrangementet strakte sig over 17 dage og var et initiativ, hvor 40 deltagere arbejdede med projekter, som opleves på tværs af samfundet; både som individer og institutioner. Projekterne resulterede i både konkrete teknologiske tiltag og fysiske produkter, samt mere filosofiske overvejelser. Formålet med eventet var at give personer, der normalt ikke ville deltage i et hackaton, mulighed for at prøve kræfter med det.
”Vi vil dels gerne bringe flere stemmer ind i tech- og it-branchen, fordi det fx ikke er ligegyldigt, hvem der sidder og skriver algoritmer. Vi er alle sammen mennesker, som lever i en bestemt krop, som ser ud på en bestemt måde, og som bliver mødt på en bestemt måde af samfundet. Og det kommer alt sammen ud i den teknologi, som vi skaber. Vi skal spørge os selv, hvem det er, der får en plads ved bordet. Er det de samme virksomheder og mennesker, som altid har ressourcerne? Og hvad sker der, når vi inviterer andre mennesker ind, og giver dem mulighed for at sætte dagsordenen?” siger Henriette Friis.
Henriette Friis har sammen med sine kollegaer i ETHOS Lab skabt et unikt format for det netop afviklede Feminist Futures Copenhagen Hachathon. Det ændrede format skulle netop medføre at flere kunne finde tid til at deltage – også selvom man har fuldtidsjob, studerer og har børn.
”Med Feminist Futures Copenhagen Hachathon reclaimede vi hackathonformatet, og gjorde det tilgængeligt for mange. Vi ville væk fra, at hackathons kun kan være at sidde 48 eller 72 timer i træk, hvor man dropper alt andet og lever af energidrik og pizza. Vi har gentænkt formatet, og vi gennemførte hackatonnet over mange dage og kun nogle få timer ad gangen, og det gjorde, at rigtig mange kunne være med,” siger Henriette Friis.
Ditte Ørsted Johansen, Presseansvarlig, telefon +45 25 55 04 47, email ditj@itu.dk