Open Entrepreneurship bliver til InnoCollab
Siden 2017 har Peter Ibsen og Nikolaj Oppermann via Open Entrepreneurship-ordningen bygget bro mellem ITU’s forskere og erhvervslivet. Projektet, der blev afviklet ved årsskiftet, har været så stor en succes, at ITU nu har oprettet innovationsenheden InnoCollab til at fortsætte arbejdet.
ForskningIværksætteriOm ITUSamarbejderforretning
Skrevet 5. marts 2024 09:30 af Theis Duelund Jensen
Da Open Entrepreneurship-ordningen, der med 35 millioner kroner fra Industriens Fond i ryggen skulle bygge bro mellem forskningsverdenen og erhvervslivet, blev oprettet i 2017, var projektet planlagt at køre i fire år. Siden blev det forlænget til 2023, og nu afføder projektets succes et helt nyt innovationsinitiativ på IT-Universitetet, der skal videreudvikle brobygningsindsatsen, som Open Entrepreneurship startede.
”Innovationsprojekterne skaber værdi for erhvervslivet såvel som forskningsmiljøerne, og derfor er vi glade for at arbejdet kan fortsættes i ITU-regi. Den nye InnoCollab-enhed på ITU skal fortsat bygge bro mellem forskere og erhvervsliv, og jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se flere spændende innovationsprojekter i fremtiden,” siger rektor på IT-Universitetet, Per Bruun Brockhoff.
Det er fortsat Peter Ibsen og Nikolaj Oppermann, der formelt er tilknyttet ITU’s Ledelsessekretariat, som skal lede arbejdet med at udbrede kendskab til de muligheder erhvervslivets aktører kan tilbyde forskere på ITU, og den innovation forskerne kan være med til at drive i virksomhederne.
”Vi er glade for at fortsætte det arbejde, vi begyndte med Open Entrepreneurship,” siger Peter Ibsen. ”Over årene har vi støttet flere forskellige typer samarbejder på ITU, og vi har bygget videre på det, der var kernen i Open Entrepreneurship-tanken. Vi har bl.a. arbejdet med forskerentreprenørskab, studenterentreprenørskab, innovationsprojekter med de nationale klynger og hjulpet forskere på ITU med at finde finansiering til innovation og få forbindelse til eksterne samarbejdspartnere. Det fortsætter vi med i InnoCollab. Den eneste forskel er, at vi nu er en etableret ITU-funktion.”
LÆS MERE: Innovationsprojekter omsætter viden til praksis – og giver nye perspektiver på forskningen
Hen over de seneste syv år har Peter Ibsen og Nikolaj Oppermann faciliteret en god håndfuld innovationsprojekter mellem ITU-forskere og virksomheder. Begge understreger, at tanken bag Open Entrepreneurship (og nu InnoCollab) aldrig har været at spænde forskningen for erhvervslivets vogn. Tværtimod er innovationsprojekterne en måde at udforske dele af et forskningsprojekt sammen med en erhvervspartner, hvor målet er gensidig gavn.
”Vi oplever, at der sættes stor pris på den brobygning, vi har hjulpet med. Forskerne ved, hvem vi er, og hvad vi kan hjælpe med,” siger Nikolaj Oppermann. ”Yngre forskere og udenlandske forskere kan også have meget begrænsede netværk i Danmark. Der kan vi hjælpe dem med at knytte bånd og skabe kontakter. Det bliver vigtigere og vigtigere i forhold til fx forskningsansøgninger, fordi der er flere krav om at eksterne partnere deltager i projekterne, og fordi mange fonde stiller krav til perspektiver for praktisk anvendelse i forskning.”
Universiteternes politiske opdrag består udover uddannelse og forskning også af en tredje mission: Den indsigt, der genereres i forskningsmiljøer, skal ud at skabe værdi i samfundet, og der er mange gode grunde til at indlede et innovationssamarbejde med en virksomhed.
”For forskeren er et innovationsprojekt bl.a. en mulighed for gennem et samarbejde at kortlægge problemstillinger, som forskningen kan bidrage med viden til at løse. Der kan ofte være midler til videre forskning, hvor innovationsprojektet bliver en slags forprojekt, der på længere sigt kan tages op i større rammer. Samtidig får man som forsker unik adgang til nye datagrundlag og ny viden baseret på praksis. Og det er vores oplevelse, at de projekter, vi har faciliteret indtil videre, har skabt værdi, både for virksomhederne og for forskerne,” siger Peter Ibsen.
Du kan finde flere oplysninger om InnoCollab ved at kontakte Peter Ibsen (peib@itu.dk) og Nikolaj Oppermann (nopp@itu.dk)